Нека разгледаме всичко, от което имате нужда около счетоводните услуги на дропшипинг търговците.

Ще разгледаме как стоят нещата с данъци, ДДС и документите, от които имате нужда, деклариране, Амазон справки и фактури и още. За ползвателите на Shopify и мнозинство други платформи, ще отговорим на често задавани въпроси, за които най-вероятно се чудите.

Имаш ли нужда от
счетоводни услуги за дропшипинг търговци в София?
Свържи се с „Global Consulting“
на 0898 53 70 65!

6 лесни стъпри за започване на дорпшипинг изнес!

Започването на бизнес с дропшипинг е един от популярните начини да се влезе в електронната търговия без големи инвестиции в складово пространство и запаси. Ето няколко стъпки, които могат да ви помогнат да започнете с дропшипинг:

 1. Изберете ниша и продукти: Определете се за конкретна ниша или категория продукти, върху които ще се фокусирате. Изследвайте пазара и потенциалните конкуренти, и изберете продукти, които имат търсене и са подходящи за дропшипинг.

 2. Намерете доставчици: Потърсете доставчици или производители, които предлагат дропшипинг услуги в избраната от вас ниша. Установете партньорство с тях, проверете техните цени, условия за доставка и качество на продуктите.

 3. Създайте онлайн магазин: Създайте собствен уебсайт или използвайте платформи за електронна търговия като Shopify, WooCommerce или Etsy. Осигурете привлекателен дизайн и удобна навигация, която да подтиква потребителите да правят покупки.

 4. Маркетинг и реклама: Разработете стратегия за маркетинг и реклама, за да привлечете потенциални клиенти към вашия онлайн магазин. Използвайте социални медии, платени реклами, съдържание за блогове и SEO оптимизация, за да увеличите видимостта на вашия бизнес.

 5. Обработка на поръчките: Когато получите поръчка от клиент, свържете се с вашия доставчик и изпратете му информацията за поръчката. Те ще извършат доставката на продукта директно до клиента. Придържайте се към високи стандарти на обслужване на клиенти и осигурете бърза комуникация с тях.

 6. Анализирайте и оптимизирайте: Продължавайте да анализирате и оптимизирате вашия бизнес. Преглеждайте продажбите, маржовете и потребителското поведение, и вземайте мерки за подобрение. Разгледайте възможността за добавяне на нови продукти и разширяване на нишата си.

Услуги обвързани със счетоводтвото на дропшипинг магазин:

 • Изготвяне и подаване на всички декларации и отчети към държавни институции;
 • Консултации, обвързани с дропшипинг сделки и техните данъчни аспекти;
 • Онлайн счетоводни услуги;
 • Цени за счетоводни услуги;
 • Пълен отчет за всеки период свързан с транзакциите Ви през месеца (печалба, приход, разход, данъци);
 • Справки според нуждите на вашия бизнес;
 • Консултации за различните платежни системи и тяхното отчитане;
 • Консултации относно оптимизиране на разходите и данъците;
 • И не на последно място – броят на транзакциите Ви няма никакво значение за цената на нашите счетоводни услуги.

Накратко какво е Дропшипинг в счетоводството и данъците (Dropshipping B2C)?

Представлява дейност, обвързана с доставка, при която крайният клиент получава стока, закупена от търговец на дребно – посредник, но изпратена директно от производител или търговец на едро. При този вид дейност, посредникът най-често не разполага със склад или помещение, в което да съхранява стоките, които продава. В тази статия на счетоводна къщаGlobal Consulting“ ще се запознаем с това какво е дропшипинг и всичко, което трябва да научите за счетоводни услуги за дропшипинг търговци. С оглед на ДДС, стоката следва да бъде собственост на търговеца или посредника. Това се извършва формално, на етап, в който стоката все още не е стигнала до крайния клиент. Трябва да сте внимателни, за да нямате проблеми с НАП, които вече са свързани с основните фирми за доставки като Speedy и Econt.  Тази сделка поражда за търговците задължения по ДДС в различни държави, особено ако доставката на стоките стартира от друга държава, различна от тази, в която е регистриран търговецът на дребно / посредникът.

Пример за клиенти от различни държави

За да представим дейността на дропшипърите, ние сме подготвили следния пример: Вие сте посредника / дропшипъра и предлагате разнообразни стоки, произведени от търговец на едро, позициониран в границите на Гърция. Клиентите ви са частни лица от различни държави. При сключена сделка за продажба на стока, тя следва да тръгне директно от производителя, на територията на Гърция.

Регистрация по ДДС и осчетоводяване на дропшипинг? 

Вие, като посредник, сте задължени да се регистрирате дейността си по ДДС в държавата, от която стоките „тръгват“ към крайният клиент в държавата, от която стоките „тръгват“ към крайния клиент (Гърция). Съответно, следва да внасяте ДДС в Гърция. По отношение на обема на извършените от Вас продажби в другите държави членки, това може да доведе и до задължението Ви да се регистрирате по ДДС на основание на извършените от Вас дистанционни вътреобщностни продажби на стоки в други държави.

Счетоводни услуги за дропшипинг търговци

Счетоводните услуги за дропшипинг търговци. Това, от което се нуждаят дропшипинг търговците, независимо дали това са физически или юридически лица, се припокриват с тези счетоводни услуги, необходими на фирми в сферата на търговията.

Всички предлагани услуги следва да бъдат коригирани под особеността на сделките обект на дейността на дропшипинг-а.

осчетоводяване на дропшипинг софия

Дропшипинг е търговия, която от своя страна изисква много опит, анализи, детайли и проучвания. Зад изграждането на един печеливш бизнес модел за дропшипинг, следва да се доверите на опитни специалисти, които с лекота ще докажат приложените транзакции.

Независимо от платформата за продажби или държавата, спецификите с модела на работа и методите за осчетоводяване на дропшипинг за София и страната, са познати за всички професионалисти от екипа на Глобал Kонсултинг.

 

При нужда от дропшипинг счетоводство в София и раздробяване на индивидуалните услуги, от които се нуждае търговеца не се колебайте да се свържете с нас!

Телефон: 0898 53 70 65
Имейл: elconsult2009@gmail.com

 

Регистрация на фирма – счетоводство на дропшипинг магазин  

дропшипинг счетоводство софия

С навлизането на дигитализацията, дропшипингът се превърна в доказан и печеливш бизнес модел за модерния свят. В България тази тема и основните изисквания не придобиват медийна гласност.

Ето защо сме подбрали информация, с която всеки начинаещ в дропшипинг търговията, следва да бъде запознат. Важно е да търсите внимателно, когато имате нужда от дропшипинг счетоводство за София и България като цяло. 

Освен за ДДС цели, регистрацията на фирма при дропшипинг модела може да е трамплин за вашия бизнес и репутацията на Вашите сметки. Не малко са примерите от практиката, които показват средно тройно увеличение на приходите и печалбата след регистрация на фирма.

Регистрацията се извършва от различен набор професионалисти като например счетоводители или прависти.

Регистрацията на  фирма, с която да извършвате търговската си дейност, е най-логичният избор и е основа от гледна точна на сигурност, репутация, данъци.

Услугите, които са включени в пакета за счетоводство за дропшипинг търговци в София е изграден на база всички необходими услуги за нормално и успешно функциониране на бизнеса, които да ви предпазят от проблеми с държавата.

Консултациите за всички закони, данъци и задължения на дропшипинг търговците са безплатни. В този модел влизат всички физически и юридически лица, които упражняват дропшпинг търговия.

Деклариране на дропшипинг търговия:

Както изяснихме по-горе, декларирането или доказването на всички транзакции е изключително важно в дропшипинг търговията.

То е основен аспект за нормираното данъчно третиране. При този бизнес модел, всички продажби на стоки се декларират пред данъчните власти със следните декларации:

 • С месечната ДДС декларация – всеки месец се декларират продажбите към физически и юридически лица спрямо това каква е продажбата и къде се намира клиента. Обикновено това става с отчет продажби или фактури издадени на клиенти;
 • С годишната данъчна декларация – всяка година се подава годишна данъчна декларация, която отразява всички продажби на клиенти, покупки на стоки, разходи за транспортни услуги и други приходи и разходи.

След 01.07.2021 година, процеса по декларирането на продажби към физически лица в Европейския съюз е изключително улеснен. За продажбите, които са извън ЕС, правилата за продажбите към физически лица са същите.

Възможните опции за регистрация при модела на дропшипинг търговия:

•          Регистрация за режим в съюза – това е когато продавате от склад в България или Европа на физически лица в Европа. Задължението е да декларирате тези продажби на три месеца и да начислявате ДДС ставка според това лицето къде е получило стоката. Също така трябва да се поддържа ел.регистър на тези продажби, който доста често се припокрива с информацията от платформата/уебсайта;

•          Регистрация за внос в съюза – тази регистрация служи когато внасяте стоки на стойност под 150 евро от трети страни (Китай, Турция, Сърбия, Македония и др). При нея получавате специален номер и пратката Ви не се задържа на митница. Клиента си получава стоката, а Вие имате грижата да декларирате и платите ДДС-то по вноса на тази стока.

 

Документиране на дропшипинг търговията

За този бизнес модел, друг важен аспект от счетоводна гледна точка е и документирането на продажбите на дропшипинг магазина.

Документирането представлява извеждане на документи за покупка и продажба, чрез които доказвате реалността на стоката, нейната доставка и всички обстоятелства, които произлизат от създалите се това за данъчни цели.

Ето и документите, които следва да притежавате при извършването на всяка една продажба:

 • Фактура/ордър/поръчка за доставка на стока към клиента – в зависимост от платформата и уебсайта се генерират автоматично. Много е важно да съдържа информацията за клиента – адрес, данъчен номер, име, наименование на стоката, количество, цена, цена за доставка, събрани данъци, информация за статуса на плащане;
 • Плащане на поръчка/фактура – заплащането става най-често чрез Пейпал, Страйп, банков превод, виртуален пос, за което тази информация се съдържа в месечните извлечения. Те са доказателство за полученото плащане;
 • Фактура/ордър за покупка на стока – Вашият доставчик трябва да ви издаде receipt/invoice за закупената стока. Плащането на тази стока пак става по един от посочените канали по-горе и информацията за него я има в извлеченията;
 • Тракинг номер на доставката на стока/товарителница – един от най-важните документи доказващи пред данъчните власти документирането на доставката – откъде е тръгнала и къде е пристигнала, дали е взета от клиента или е непотърсена. Задължително е тракинг номер на доставката на стока да се пази за всяка поръчка.

Данъчни аспекти и облагане с данък на търговци

Всички данъци, които дължите при извършването на търговия по модела дропшипинг се свеждат до следните видове:

Корпоративен данък и ДДС

Като в зависимост от модела не следва да изключваме и митническите налози.

При продажба на стоки в границите на Европа и сте преминали прага за регистрация по OSS. Тогава следва да дължите ДДС за всяка поръчка за доставка на стока спрямо държавата, в която е извършена продажбата. Ако продавате стоки в България на физически лица, също дължите ДДС.

При внасяне на стоки, дължите ДДС  и митнически налози, в зависимост от начина и модела на работа.

Корпоративният данък, който дължите, възлиза на разликата върху продажната цена и покупната такава. В следствие на прибавените транспортни разходи и превалутирането ще получим реалната печалба от всяка една транзакция.

 

Не искаш да се занимаваш с всички аспекти на осчетоводяване на дропшипинг за София и страната? Свържи се с „Global Consulting“ на 0898 53 70 65!

 

Счетоводство и дропшипинг | Отговори на често задавани въпроси

В следващите редове, ние от Глобал Консултинг, ще представим полезна информация за всички начинаещо дропшипъри и търговци онлайн.

Приложената информация е за всички, независимо дали са регистрирали фирма (ЕООД/ООД или ЕТ) или все още извършват дейността като физически лица.

дропшипинг България

Предвид факта, че се занимавате с търговия или имате сериозни намерения да го правите, следва да съхранявате минимум следната информация:

 • покупка на стока – от къде и от кого е закупено всичко;
 • плащане на покупката – по какъв начин е е заплатена закупената стоката;
 • транспорт – как и от кого е доставена стоката;
 • продажба на стока – кой е клиентът и къде му е доставена стоката;
 • получаване на пари по продажбата – как клиентът е заплатил стоката;
 • връщане на пари и/или стока от клиента и/или на доставчика

Необходимата документация за изведените процеси следва да представя не само стойността на извършените сделки, но и точна дата.

За да бъдем максимално конкретни, ще приложим и полезна информация за най-използваните системи и прилежащата към тях документация, която следва да съхраняваме.

Съхранението на документацията, която доказва валидността на вашия бизнес е основен елемент в поддържането на печеливш бизнес модел. При наличието на данъчна проверка, предоставения обем от информация е от ключово значение. Бъдете внимателни и подсигурете, тъй като на всеки документ следва да е изписано името на вашата фирма или в краен случай името на управителя на дружеството.

Справки от Amazon

счетоводни услуги за дропшипинг търговци софия

Те са задължителни! Ежемесечно изтегляйте в “csv” – вашата история на плащанията във възможно най-пълния вариант.

Това ще ви даде възможност да докажете пред НАП историята на вашите покупки. Тази справка включва закупуването на стоките, датата на извършване на сделката, стойността на покупката и начина на доставка. Тази информация е ключова при извършването на ревизия от НАП.

При повече от една регистрация, следва да извадите информация за дейността на всички акаунти, които сте използвали през месеца.

 

Имаш нужда от счетоводство за дропшипинг търговци за София? Свържи се с „Global Consulting“ на 0898 53 70 65!

 

 

Фактури в PDF от Amazon, Walmart– силно препоръчителни!

Реално погледнато, цялата информация, която е необходима за извършването на ревизия, в част от справката в т.1. Но тя може да бъде лесно манипулирана. Поради тази причина, ние от Глобъл Конултинг, препоръчваме да изкарвате и .pdf фактури за направените сделки и покупки през месеца.

 • Справки за връщанията от Amazon (или други сайтове) – задължителни! Трябва да следим дали са ни върнали пари, защото това е приход за нас.
 • Справки за закупените Gift-карти от Amazon – препоръчителни! Обикновено тази информация се вижда от справките на платежните системи – PayPal, банкови извлечения от различни банки и т.н., но не е излишно да я има в систематизиран вид.
 • PayPal-справки – задължително! Реално са нужни няколко справки – History (т.е. пълна, подробна справка за всички преводи, един по един), Месечна история на продажбите, Извлечение за ММММ.ГГГГ и Месечно финансово резюме.
 • Справки от други платежни методи – задължително! Колкото повече справки – по-добре. Първо – те са нужни за пред НАП и второ – счетоводителят на фирмата трябва да има възможност да засича дали няма направен пропуск при описа на продажбите.
 • CashBack-сайтове – задължително! Справка за получената сума и начина на плащане, а също и данни на платеца – име на фирма, държава, адрес и VAT-номер (фирмите извън Европейския съюз може да нямат такъв).
 • Справки за продажби от eBay, Bonanza и т.н., както и за върнати стоки и пари на клиенти – задължително! Трябва в справката да има точна информация за клиента – име, адрес, дали е фирма или не и т.н. Много е важно, когато получавате фактура за такси, в самия документ да бъде добре описано името на Вашата фирма, както и нейните данни. Това особено важи, когато получавате фактура от ЕС – вашият ДДС-номер трябва да присъства задължително. В противен случай ще Ви начислят ДДС върху стойността на услугата.
 • Справки от пощенски/куриерски служби – задължително! Ако се използват такива във Вашата дейност.

Процесът по съхраняването на отделните справки на ежемесечна база се отличава от подробното описване на покупко-продажбите в табличен вид. За целта препоръчваме да използвате специализиран софтуер, който да оптимизира, автоматизира и улесни множеството дейности по коректно изграждане на дропшипинг модел за онлайн търговия.

Уведомявайте счетоводителя!

Всички документации, следва да съхранявате в срок от минимум 5 /пет/ години, според законодателството.

Същите са документи от следния тип: фактури (от България и чужбина, включително за реклама в Google, Facebook, Amazon и т.н.), товарителници, приемо-предавателни протоколи, стокови и складови разписки, договори, банкови извлечения, касови бележки и други платежни документи.

За да коректното развитие на бизнеса, съветваме да уведомявате предварително Вашия счетоводител за всички необичайни или важни по някаква друга причина сделки, които смятате да извършите като купувач или продавач.

При липса на консултация рискувате да навредите на бизнеса си. Поради тази причина – кажете му за сделката максимално бързо. След това напомнете с изпращането на документите след края на месеца.

При много документи лесно се правят пропуски. Грижете се всички, които участват по някакъв начин в дейността на фирмата и да са информирани.

При извършване на плащания, които не са пряко обвързани с дейността на фирмата се допускат множество грешки. Поради тази причина избягвайте същите. Обръщайте особено внимание на плащания към чуждестранни физически лица или офшорни фирми.

Заключение

Наличието на трансфери на големи суми  винаги привличат вниманието на ДАНС. Може да ви се наложи да давате доста обяснения, без да сте виновни за нищо.

Като заключение, бихме искали да ви посъветваме да изпращате основните или задължителни документи в началото на следващия месец. Причината за това е, че крайният срок за обработката и подаването на ДДС-декларациите на регистрираните по ДДС фирми е 14-то число от следващия месец. Колкото по-рано ги изпратите, толкова по-сигурно е, че всичко ще Ви бъде изрядно.

Свържете се с нас!